SEO

Wat is SEO? Uitgebreide startersgids voor zoekmachineoptimalisatie

Inhoudsopgave

De beste positie voor jouw website, is een positie op de eerste pagina van Google. Maar hoe kom je daar terecht, zonder ervoor te betalen? Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het toverwoord. Wat SEO precies is, hoe het werkt en waarom SEO belangrijk is voor jouw website, lees je allemaal in deze startersgids over zoekmachineoptimalisatie.

 

Wat is SEO?

SEO is een afkorting van Search Engine Optimization (zoekmachineoptimalisatie). SEO omvat alle activiteiten om uiteindelijk zo hoog mogelijk te ranken in de resultaten van zoekmachines als Google (veruit de grootste speler op de Nederlandse zoekmachinemarkt), maar ook Bing, DuckDuckGo en Yahoo. Denk aan:

 

  • Relevantie van een onderwerp
  • Laadtijd van de website
  • Backlinks vanuit andere websites
  • Kwaliteit van de inhoud
  • Beveiliging van de website (HTTPS)
  • Mobielvriendelijkheid van de website
  • Gebruikersvriendelijkheid van de website
  • Actualiteit van de content

 

SEO is geen SEA (Search Engine Advertising). Met zoekmachineoptimalisatie wil je namelijk dat je website wordt getoond in de organische resultaten. SEA, de term spreekt voor zich, draait om betaalde advertenties om jouw bedrijf te promoten. Vaak zie je eerst de advertenties in de zoekresultaten en daarna pas de organische resultaten. SEO en SEA hebben wel hetzelfde doel: meer verkeer naar je website leiden.

 

Waarom is SEO belangrijk?

Als ondernemer of marketeer wil je je doelgroep graag vertellen wie je bent, wat je doet en waarom zij bij jou klant moeten worden. In dit digitale tijdperk is het ondenkbaar dat een bedrijf online niet zichtbaar is. Daarom is het essentieel om een website te hebben, zodat jouw bedrijf gevonden kan worden door jouw doelgroep en je jouw verhaal kunt vertellen.

 

Daarnaast heeft jouw website een functie: je wilt een product of dienst verkopen, aanmeldingen verzamelen voor je nieuwsbrief, je portfolio laten zien of concrete leads genereren. Maar als jouw website online niet te vinden is, dan is het lastig om die functie succesvol in te vullen. Daarom is het belangrijk om jouw website te optimaliseren voor de zoekmachines.

 

Ga maar eens na: wanneer je zelf op zoek bent naar een dienst en je bent niet bekend welke bedrijven die dienst aanbieden, dan is de kans groot dat je Google raadpleegt. En dán wil je als bedrijf online zichtbaar zijn en met jouw website op de eerste pagina staan. Want hoe hoger in de zoekresultaten, hoe groter de kans dat mensen doorklikken naar jouw website:

 

  • 28,5% klikt op het eerste resultaat;
  • 15,7% op het tweede resultaat;
  • En 11% op het derde resultaat.

 

Door SEO toe te passen, geef je een boost aan de vindbaarheid van je website en kom je in de zoekresultaten naar voren op het moment dat dat relevant is, waardoor je de concurrent een stap voor bent.

 

Hoe werkt SEO?

Zoekmachines gebruiken rangschikkingssystemen (algoritmes) om uit honderden miljarden webpagina’s de meest relevante en bruikbare zoekresultaten te halen. Hoe zorg je er nu voor dat precies jouw webpagina naar voren komt bij een zoekopdracht? We bespreken de belangrijkste aspecten om jouw website te optimaliseren voor de zoekmachines: on-page SEO, technische SEO en off-page SEO.

 

On-page SEO

Met on-page SEO bedoelen we alle optimaliseringsslagen die je kunt doen op je eigen website, gericht op content. Regel nummer 1 is: schrijf altijd voor je lezer en niet voor Google. Naar welke informatie zijn zij op zoek? En hoe beantwoord je hun vragen het allerbest? Het helpt dan om specifieke zoekwoorden toe te passen die jouw doelgroep gebruikt in hun zoekopdrachten. Tools als Ubersuggest en Infinite Suggest helpen je op weg om de juiste zoekwoorden te vinden. Maar onthoud: je schrijft voor je lezer, dus stop je teksten er niet vol mee. Ze moeten wel leesbaar zijn.

 

Vergeet niet de ‘achterkant’ van je webpagina te optimaliseren. Voor on-page SEO is het ook van belang om de zoekwoorden te gebruiken voor je meta-descriptions, headers en titels en beschrijvingen van afbeeldingen. Door regelmatig relevante onderwerpen en kwalitatieve en actuele content te plaatsen op je website, deze te linken met interne en externe webpagina’s en de juiste zoekwoorden toe te passen, ben je al goed op weg met on-page SEO.

 

Technische SEO

Laten we beginnen met de technische kant van je website. Alhoewel je in de zoekresultaten natuurlijk alleen maar content vindt, zijn ook de technische elementen van je website belangrijk. Als je die goed voor elkaar hebt, helpt dat zeker bij SEO. Maar waar hebben we het dan over?

 

Technische aspecten die de optimalisatie van jouw website ondersteunen, zijn:

 

  • Bouw een gestructureerde website. Zoekmachines bezoeken één keer in de zoveel tijd jouw website om te zien of er iets is veranderd en er nog waardevolle informatie is toegevoegd. Je helpt Google op weg door je webpagina’s onderling te linken en natuurlijk via het menu. Heb je een nieuwe website met nog maar weinig links of juist een grote, complexe website met meer dan 500 pagina’s? Dan helpt het om een sitemap te bouwen.

 

  • Gebruik heldere URL’s. Cryptische URL’s als website.nl/eeR34xX zeggen niemand iets en zeker niet een zoekmachine. Door aan te geven waar de pagina over gaat, zoals www.website.nl/gebruik-heldere-urls, creëer je een gebruiksvriendelijk en duidelijke URL. Die wordt namelijk ook getoond in de zoekresultaten.

 

  • Zorg voor een goede beveiliging van je website met HTTPS. Secure-HTTP is een beveiligde verbinding met toepassing van authenticatie en encryptie. De zoekmachines tonen liever veilige websites in de zoekresultaten, zorg daarom dat je gebruikmaakt van een HTTPS-verbinding.

 

  • Maak je website mobielvriendelijk. Dat vraagt misschien net om een andere inrichting van je content. Je wilt niet dat teksten over elkaar heen lopen, video’s niet afspelen of knoppen niet werken. Alle functionaliteit moet dus ook beschikbaar zijn voor mobiel gebruik. Check hier of jouw website geschikt is voor mobiele apparaten.
  • Zorg voor een snelle laadtijd. Wanneer je zelf moet wachten op een trage webpagina, ben je eerder geneigd om weg te klikken, toch? Ook Google vindt een snelle laadtijd van je website erg belangrijk, omdat dat de gebruiksvriendelijkheid bevordert. Benieuwd hoe snel jouw website is en wat mogelijke bottlenecks zijn? Ontdek het via

 

Om bovenstaande technische zaken goed te regelen, kan een ervaren websitebouwer je helpen. Of gebruik een erkend CMS-platform, die zijn ook ingericht om een gebruikersvriendelijke website te bouwen die rekening houdt met SEO.

 

Off-page SEO

Off-page SEO is het meest complex om goed in te richten, want het vindt buiten jouw website plaats, bijvoorbeeld via een ander platform. Maar ook daar wil je jouw bedrijf onder de aandacht brengen en mensen verleiden om via backlinks naar jouw website te gaan. Off-page SEO pak je als volgt aan:

 

  • Maak gebruik van social media, zoals het zakelijk netwerk LinkedIn of videoplatform YouTube. Het aantal likes, comments en shares is natuurlijk ook gunstig voor het onder de aandacht brengen van jouw website.
  • Maak een persbericht en zorg ervoor dat het wordt gepubliceerd op relevante platforms.
  • Verzamel reviews via een externe partij als Kiyoh, TrustPilot of Google Mijn Bedrijf.
  • Schrijf af en toe een gastblog voor een platform dat druk wordt bezocht door jouw doelgroep.
  • Neem een podcast op waarin je als expert jouw kennis en ervaring deelt met de luisteraars.

 

Backlinks vanuit andere websites maken jouw bedrijf online zichtbaarder én beter vindbaar. Bovendien geven externe platforms de mogelijkheid om je te profileren als autoriteit in jouw sector, vertrouwen op te bouwen en een stukje persoonlijkheid in te brengen.

 

SEO: hoe scoort jouw website?

Wist je dat er een heleboel (gratis) tools beschikbaar zijn om te testen hoe jouw website ervoor staat als het gaat om zoekmachineoptimalisatie? Meten is weten en vervolgens kun je gericht aan de slag om het een en ander te verbeteren. Controleer jouw website met:

 

  • Traffic Travis: gratis basisversie om een SEO Health Check te doen.
  • SEO PowerSuite: welke webpagina staat op welke positie in meerdere zoekmachines? En hoe staat het ervoor met je on-page SEO? Ontdek het met SEO PowerSuite. Je moet voor deze oplossing betalen, maar je kunt het wel gratis uitproberen.
  • SEO Effect: is Nederlandse software met handige functies als websiteanalyse, zoekwoordenonderzoek, linkanalyse- en strategie. Betaalde abonnementen beginnen vanaf €7,50 per maand, maar ook hier kun je de tool gratis uitproberen.
  • Siteguru.co: een uitgebreide oplossing die alle SEO-aspecten van jouw website beoordeelt, zowel op het gebied van techniek als content. De basisfuncties zijn gratis.

 

Meer leren over SEO?

Misschien wil je eerst je kennis wat bijspijkeren over SEO. Dat kan! Er worden genoeg leerzame cursussen en trainingen aangeboden, zoals:

 

 

Of bekijk populaire SEO-trainingen die worden aangeboden door Udemy. Het zijn vaak gratis of goed betaalbare e-learnings die je in je eigen tijd kunt volgen. Tot slot zijn er ook genoeg leuke boeken te koop die je stap voor stap meenemen in de wereld van SEO:

 

 

Aan de slag

Nu je weet wat SEO is, hoe het werkt en je de juiste tools tot je beschikking hebt om je website te optimaliseren voor de zoekmachines, staat niets je meer in de weg naar een toppositie in de zoekresultaten. Veel succes!

Deel dit artikel

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang speciale aanbiedingen en blijf op de hoogte van nieuwe tools

Wil jij zelf aan de slag met je Business?

Start vandaag nog

Doe het zelf Marketing
Doe het zelf Marketing

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de beste deals.