MailerLite e-mailbuilder

Emailmarketing is misschien wel de belangrijkste marketingtool voor iedere onderneming.

Inhoudsopgave

Er is iets raars aan de hand met emailmarketing. Je zou denken dat emailmarketing niet meer zo interessant is vandaag de dag. Niemand zit toch op SPAM te wachten, daarnaast zijn er zoveel alternatieven om aan marketing te doen. Toch zijn veel marketeers en ondernemers nog steeds erg enthousiast over emailmarketing en wordt het dus ook nog heel veel gebruikt. Waarom is dat toch? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Het werkt! In dit artikel lees je waarom dit is en hoe jij emailmarketing ook succesvol kan inzetten.

Elk jaar strijden honderdduizenden emails om de aandacht van hun ontvangers. Om je te onderscheiden van de massa, heb je een succesvolle strategie nodig. Emailmarketing is een van de meest effectieve vormen van online marketing naast de eigen website. Door het versturen van elektronische berichten bereik je potentiële klanten snel en voordelig. Maar hoe werkt dit nou precies?

 

Wat is emailmarketing precies?

 

Emailmarketing is veel meer dan het versturen van een nieuwsbrief. Het is een integraal onderdeel van online marketing en hoort duidelijk thuis in de categorie direct marketing. Iedereen heeft wel eens kennis gemaakt met emailmarketing, omdat we allemaal wel eens zoon email hebben ontvangen. Er worden talloze digitale berichten verstuurd naar potentiële en bestaande klanten. Doordat de berichten een persoonlijk karakter hebben wordt de doelgroep aangezet tot een reactie. Vaak gebeurt dit via een call-to-action-knop of een link. Beide zijn bedoeld om bezoekers aan te moedigen de website te bezoeken of een aankoop te doen.

In principe kan emailmarketing worden onderverdeeld in emailen en nieuwsbrieven. Emailen is echter flexibeler. Emails worden verzonden zodra er nieuws of speciale acties zijn – bijvoorbeeld een zomeruitverkoop. De nieuwsbrief daarentegen wordt met vaste tussenpozen bezorgd.

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als het gaat om emailmarketing. Gewoon weg emailen kan snel averechts werken. Maar het belangrijkste is de toestemming van de ontvanger, emailmarketing zonder toestemming is namelijk verboden. Bij het sturen van emails en nieuwsbrieven zijn er enkele belangrijke regels waaraan gehouden moet worden en die je dus niet mag vergeten.

 

Wat zijn de voordelen van emailmarketing?

 

Er zijn veel argumenten om aan emailmarketing te doen: Een email is goedkoop en de kans dat je de klanten bereikt is veel groter dan reclame sturen per post. Emails blijven meestal in de mailbox totdat ze uiteindelijk worden verwijderd. Strikt genomen hebben ze hierdoor een langere levensduur dan bijvoorbeeld een Facebook-bericht dat na korte tijd niet meer zichtbaar is. Daarnaast is het een directe connectie met je potentiële klant, en ben je niet afhankelijk van een platform zoals bijvoorbeeld twitter of facebook. Kortom, emailmarketing en nieuwsbriefmarketing hebben het voordeel dat ze met relatief weinig inspanning enorm veel mensen bereiken. Ook de statistieken spreken voor zich: emailmarketing is een van de meest succesvolle marketingmiddelen ooit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat emailmarketing voor veel bedrijven een onmisbaar onderdeel van de marketingmix is.

Voordelen op een rij:

  • Lage kosten: Met emailmarketing blijven de kosten laag, wat het rendement op de investering verhoogt.
  • Persoonlijk: Nieuwsbrieven kunnen individueel worden ontworpen. Boodschappen worden effectief overgebracht en tegelijkertijd wordt het merk versterkt.
  • Klantloyaliteit: Nieuwsbriefmarketing en emailcampagnes helpen om duurzame klantrelaties op te bouwen.
  • Lage verspilling: Dankzij op interesses gebaseerde campagnes.
  • Testmogelijkheden: Door alles te evalueren, van de onderwerpregel tot de inhoud, kunnen campagnes worden geoptimaliseerd en het succes op de lange termijn worden vergroot.
  • Realtime: Het succes van de campagne kan in real-time worden bepaald door het meten van openings- en klikpercentages en andere kengetallen (KPI’s).
  • Dialoogmarketing: Je vraagt ​​ontvangers om een ​om te antwoorden of een actie uit te voeren.
  • Verkeer: Emailmarketing genereert enorme hoeveelheden verkeer. De conversieratio is bijzonder hoog.
  • Tijdigheid: Met emailmarketing zijn ontvangers altijd up-to-date omdat er vrijwel geen vertragingen tussen verzenden en ontvangen zit.
  • Milieuvriendelijkheid: Bij het versturen van nieuwsbrieven en emails ontstaat geen afval. Zo is er geen papier of vervoerder nodig.

 

Hoe werkt emailmarketing?

 

Of je nu een beginner of een professional bent, je kunt niet zonder een emailmarketingtool. Een marketingtool zorgt ervoor dat de verzending volledig automatisch gaat, snel en eenvoudig worden de emails gepland en verzonden. Dit bespaart niet alleen veel tijd, maar voorkomt ook onzorgvuldige fouten die wel kunnen optreden bij handmatig verzenden. Bij commerciële emailproviders zoals Gmail of Hotmail is de kans groot dat -mails worden onderschept door de spamfilter. Zeker als er veel meer emails worden verzonden. De servers van professionele emailmarketingsoftware staat daarom op de belangrijkste whitelists en worden daarom gezien als betrouwbaar.

In een notendop is emailmarketingsoftware dus een tool die ervoor zorgt dat het maken van nieuwsbrieven en emails. Het werkt snel en eenvoudig kan dankzij het gebruik van simpele sjablonen. De emails komen direct in de mailbox van de ontvangers en de spamfilter worden omzeild. De juiste keuze voor de software is dus beste belangrijk.

 

Hoe kies je de juiste tool om succesvolle nieuwsbrieven te maken?

 

Er is een enorm aanbod aan emailmarketingsoftware en er zit ook veel verschil in. Er zijn zowel gratis als betaalde emailmarketingtools die opties voor verzending, automatisering en personalisatie bieden. Dus voor ieder budget is er een goede optie, maar dit hangt wel samen met de mogelijkheden die de verschillende software dan te bieden heeft. Dus voordat je een keuze maakt, moet je weten waarvoor je email gaat inzetten. Wat je doel is, en hoeveel je ervoor over hebt. Zo kan ik me namelijk voorstellen dat je minder geld over hebt voor emailmarketingsoftware als deze geen rendement oplevert, dan wanneer deze software je een enorme omzetgroei oplevert. Maar laten we je zien wat de belangrijkste functies van emailmarketing software zijn. Deze tools worden soms ook wel CRM-tools (Customer Relationship Management) genoemd omdat ze talloze handige functies bevatten voor leadgeneratie en klantenbeheer.

De belangrijkste functies van emailmarketingsoftware zijn:

  • Editor met slepen-en-neerzetten-functionaliteit: Met de gebruiksvriendelijke editor kun je emailsjablonen gebruiken die standaard emails personaliseren, hierdoor kun je de campagnes heel efficiënt ontwerpen.
  • Verschillende type emailcampagnes: De software moet voor verschillende type emailcampagnes inzetbaar zijn, waaronder de regelmatige nieuwsbrieven, A/B-testen en autoresponders.
  • Marketingautomatisering: Of je nu alleen een standaard autoresponder of een volledig geautomatiseerde campagne nodig hebt, één softwarepakket zou voldoende moeten zijn.
  • Aanmeldingsformulieren: Met een goede nieuwsbrieftool kun je een aanmeldformulier maken, deze kan op je website getoond worden maar ook op een aparte bestemmingspagina.
  • Interfaces: Emailmarketingsoftware moet kunnen linken naar belangrijke applicaties, bijvoorbeeld naar een blog, een online shop, een andere CRM-tool of een externe analysetool.
  • Afleverbaarheid: Wat heb je aan een nieuwsbriefservice als de emails niet voorbij de spamfilters kunnen komen? Hier zit toch vaak wel wat verschil in.
  • Ondersteuning: Een uitgebreide kennisbank en ondersteuning via email en live chat of telefoon zijn ideaal. Niet alle tools bieden deze kanalen echter aan.
  • Segmentatiefunctie: Alleen bepaalde doelgroepen ontvangen bepaalde emailcampagnes.
  • Naleving van gegevensbescherming: geïntegreerde dubbele opt-in procedure, opdruk, afmeldlink.
  • Geïntegreerde split-tests: A/B-tests om twee verschillende nieuwsbriefvarianten te vergelijken.
  • Gedetailleerde rapportage: om de emailcampagnes te evalueren.
  • Bedieningsgemak: eenvoudige en intuïtieve bediening en voldoende keuze aan kant-en-klare responsieve templates.

Nu je weet welke functies belangrijk zijn ben je al een stap dichter bij de keuze voor de juiste tool. Echter heb je hiervoor nog wel een aantal andere antwoorden nodig. Zo hadden we al bepaald dat het doel een belangrijke pijler is in deze keuze, maar ook welke rol emailmarketing heeft om je bedrijfsdoelstellingen te behalen. Door de onderstaande vragen te antwoorden worden deze zaken duidelijk.

Hoe zet je emailmarketing succesvol in?

Om emailmarketing succesvol in te zetten zijn er een aantal zaken heel belangrijk. Zo is het belangrijk om te weten wat je ermee wil bereiken? En hoe belangrijk dit onderdeel is van je bedrijf? Wie je doelgroep is? Hoe deze doelgroep omgaat met email? Hoe ziet de klantreis van deze doelgroep eruit? Enz. enz. Zoals je dus ziet is de ontvanger het belangrijkste. Dus denk altijd van uit je potentiële klant en pas hierop een strategie toe die exact aansluit op de behoeftes van deze klanten. Daarnaast kijk je naar het belang voor het bedrijf om te bepalen hoeveel er geïnvesteerd kan en mag worden om de doelen te behalen. Om je daarmee verder op weg te helpen werken we dit verder uit aan de hand van de meest belangrijke vragen die je voor jezelf dus ook kunt beantwoorden.

Hoe belangrijk zijn mijn emailmarketingactiviteiten?

Emailmarketing is al jaren een belangrijk onderdeel van de marketingmix van bijna elk bedrijf. In het dagelijkse werk worden doelen en strategieën echter vaak vergeten. Voor het succes van de activiteiten is het essentieel om vooraf duidelijk doelen omschreven te hebben.

Hoe (gaan) de emailcampagnes bijdragen aan het behalen van de totale marketing- of verkoopdoelen?

Als jij de onderstaande opties als doelen hebt, dan is emailmarketing een geweldige manier om deze doelen te bereiken:

  • Promoot de verkoop van je producten of diensten
  • Win nieuwe klanten
  • Versterk en breid je relaties met bestaande klanten uit
  • Maak je merk of product bekender
  • Ondersteun processen en ontlast middelen

Welke strategie gebruik jij om je marketing- of verkoopdoelen te bereiken?

Om succesvol te zijn in emailmarketing is het belangrijk om de juiste strategie te hebben. Dit moet echter niet alleen gebaseerd zijn op de eerder gedefinieerde doelen, maar ook rekening houden met de concurrenten en de veranderingen in de markt. Het ontwikkelen van een strategie of het optimaliseren van een bestaande is snel en eenvoudig te implementeren. Hiervoor stel je jezelf een paar basisvragen:

  • Welke doelgroepen wil ik met mijn emailcampagnes aanspreken?
  • Gebruik ik momenteel gegevens en zijn er andere mogelijke toepassingen?
  • Welke soorten emails verstuur ik en kan ik doorlinken naar een ander punt in de klantreis?
  • Zijn de vormgeving en opbouw van de emailcampagnes nog state of the art?
  • Welke inhoud breng ik over en biedt het een echte meerwaarde?
  • Hoe vaak verzend ik en kies ik het juiste moment om te verzenden?
  • Benut ik alle personalisatie- en automatiseringsmogelijkheden van de software?
  • Koppel ik mijn campagnes goed aan andere marketing- en salesactiviteiten?
  • Met welke emailmarketingactiviteiten zijn mijn concurrenten bezig?
  • Zijn er markttrends die ik kan of misschien wel moet opnemen?
  • Gebruik ik de juiste emailmarketingsoftware die bij mijn behoeften past?
  • Belangrijk in tijden van de AVG: Hoe verzamel ik mijn gegevens en is alles compliant met persoons gegevensbescherming?

Vind je het lastig deze vragen te beantwoorden?

Denk vooral niet te moeilijk. Maar mocht het toch niet alleen lukken, kom dan als team bij elkaar. Of ga aan de slag met een adviseur of businesscoach. Door samen te werken aan een strategie voor de e- mailmarketing activiteiten kun je uiteindelijk alle vragen beantwoorden. Een goed begin is het halve werk.

Ook kan het leuk zijn om de procedure uit te werken tijdens een workshop eventueel met een adviseur of deskundige. Veel aanbieders van emailmarketingsoftware bieden hun klanten een dergelijke dienst aan en ondersteunen hen bij het ontwikkelen van een strategie.

Het is gelukt! Je hebt doelen geformuleerd een strategie bedacht en je wil vol gas aan de slag. Maar hoe weet je nu of je lekker bezig bent?

 

Hoe meet ik het succes van mijn emailcampagne?

Nadat je de doelen hebt uitgewerkt en een strategie hebt ontwikkeld om ze te bereiken, is de enige vraag die overblijft hoe ga je de activiteiten en hun prestaties meten en optimaliseren.

De oplossing: stel KPI’s in en test de campagnes.

Door de resultaten meetbaar te maken aan de hand van KPI’s krijg informatie over het behalen van doelen en optimalisatiemogelijkheden. Dit is één van de sterke punten van emailmarketing. De belangrijkste KPI’s die je in ieder geval moet weten en natuurlijk ook meten zijn:

  • Openingspercentage
  • Leveringspercentage
  • Doorklikpercentage
  • Conversiepercentage
  • Klikfrequentie
  • Afmeldpercentage
  • Klachtenpercentage

Test je emailcampagnes door A/B-campagnes te sturen en verschillende onderwerpregels, content, afbeeldingen of call-to-action-knoppen naast elkaar te plaatsen. Door gebruik te maken van dergelijke testen kom je er sneller achter welk afbeeldingen en content design het beste bij je doelgroep past.

Nu je dit allemaal gelezen hebt is het jouw beurt!

Kies de juiste emailmarketingsoftware en stel concrete doelen, meet de realisatie ervan en ga aan de slag met de emailmarketingstrategie.

 

Hieronder vind je de top 13 van de beste emailmarketing softwarepakketten:

  1. MailBlue
  2. Sendinblue
  3. ActiveCampaign
  4. CleverReach
  5. GetResponse
  6. MailChimp
  7. MailerLite
  8. AWeber
  9. Drip
  10. Convertkit
  11. SendPress
  12. Mailpoet
  13. Campaign Monitor

Heel veel succes! En onthoud dat geoptimaliseerde campagnes beter presteren en je op de lange termijn zullen helpen met het behalen van je marketing- en verkoopdoelen!

Deel dit artikel

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang speciale aanbiedingen en blijf op de hoogte van nieuwe tools

Wil jij zelf aan de slag met je Business?

Start vandaag nog

Doe het zelf Marketing
Doe het zelf Marketing

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de beste deals.