DOE HET ZELF Marketing

Gratis en rechtenvrije stockfoto’s

Inhoudsopgave

Waar kan je gratis stockfoto’s op internet vinden. In dit artikel vind je een uitgebreid overzicht van tientallen websites met miljoenen gratis en rechtenvrije stockfoto’s. 

Let er bij gebruik van gratis stockfoto’s op onder welke licentie een foto beschikbaar wordt gesteld. De beste licentie is de CC0. Dit betekent dat de enige beperking is dat je de foto niet mag distribueren of claimen dat je de eigenaar bent. Je hoeft bij gebruik van een CC0 foto geen bronvermelding op te nemen. 

Heb je wel budget? Overweeg dan zeker om stockfoto’s te kopen. Op deze website vind je een overzicht van websites met miljoenen goedkope stockfoto’s

Community websites (diverse licenties)

Pixabay

Op Pixabay vind je meer dan 740.000 gratis foto’s, video’s, vectoren en illustraties. Pixabay afbeeldingen en video’s zijn vrijgesteld van copyright. Er is geen bronvermelding nodig.

Freerange Stock

Freerange Stock bevat duizenden gratis stockfoto’s. De foto’s zijn gratis en te gebruiken voor commercieel gebruik. Er hoeft geen verwijzing te worden opgenomen. Je hebt een Freerange account nodig om foto’s te kunnen downloaden.

StockSnap.io

StockSnap.io is een verzamelwebsite van foto’s met Creative Commons CC0 licentie. Dat betekent dat de foto’s rechtenvrij zijn. Ze mogen ook commercieel gebruikt worden en er hoeft geen bronvermelding plaats te vinden. Bij StockSnap.io nemen ze alleen artistieke, mooie afbeeldingen op de de database. De foto’s zijn dan ook van hoge kwaliteit.

Visualhunt

VisualHunt is een verzamelplek van foto’s met een Creative Common licentie. De website beweert meer dan 354 miljoen foto’s in de database te hebben zitten. De foto’s zijn te doorzoeken. Per foto wordt aangeven welke Creative Common licentie erop rust en of de foto commercieel gebruikt mag worden.

morgueFile

Morguefile is een verzamelijkplaats van fotografen die in totaal meer dan 350.000 gratis foto’s beschikbaar stellen. De foto’s zijn veelal afkomstig van amateurfotografen. De foto’s mogen commercieel gebruikt worden. Er wordt wel verwacht dat bij gebruik er een vermelding naar Morguefile.com wordt gemaakt.

Photl

Photl is een uitgebreide database met stockfoto’s. Foto’s van Photl kunnen gratis worden gedownload (849×565 pix) voor non-commercieel gebruik en met link naar Photl. Voor foto’s in hoge resolutie moet betaald worden. De prijzen van de foto’s liggen een stuk lager in vergelijking met concurrenten.

tookapic

tookapic bevat een verzameling van meer dan 20.000 foto’s. De foto’s zijn gratis te downloaden en te gebruiken, mits er een vermelding naar tookapic wordt opgenomen. Bij betaling hoef je geen bronvermelding op te nemen.

Freeimages

Op Freeimages zijn meer dan 389.000 gratis foto’s te vinden. De website bevat weliswaar veel foto’s, maar de kwaliteit is matig. Freeimages is onderdeel van Getty Images, wereldwijd marktleider in de verkoop van foto’s.

Freepik

Freepik is een website voor designers met gratis logo templates, brochure templates, visitekaartjes templates (300), stockfoto’s (+108.000) en iconen (+101.000). Bij gebruik van de materialen moet er een bronvermelding worden gemaakt.

Zoekmachines voor stockfoto’s

everystockphoto

everystockphoto doorzoekt de databases van Flickr, imageafter, NASA, RGBStock, Wikimedia, freerangestock, morgueFile, Photl, Stock.xchng en Wikipedia. Er zitten meer dan 29 miljoen foto’s in de database.

Foter

Foter is een verzameldatabase met meer dan 335 miljoen afbeeldingen. Foter heeft een gebruiksvriendelijke zoekfunctie. Er is ook een filter beschikbaar om te zoeken op foto’s die commercieel gebruikt kunnen worden. Bij de meeste foto’s moet er een bronvermelding opgenomen worden.

Kleine stockfoto websites met CC0 licentie

picjumbo

Op picjumbo kan je foto’s vinden uit de collectie van fotograaf Viktor Hanacek (Tsjechië). De high resolution foto’s hebben een goede kwaliteit. Op de website zijn de foto’s onderverdeeld in categoriën. De foto’s zijn zonder bronvermelding te gebruiken.

Unsplash

Unsplash is een website waar je high resolution stockfoto’s kan downloaden. De website werkt met een Creative Commons Zero licentie, waardoor je niet per se credits aan de fotograaf hoeft te geven bij het gebruik van de stockfoto’s.

Glyphs

De Glyps website bevat ongeveer 1.000 tot 2.000 professionele stockfoto’s. De stockfoto’s zijn doorzoekbaar via categorieën en subcategorieën. Daarnaast is het mogelijk om op kleuren te zoeken. De foto’s van Glyphs worden beschikbaar gesteld onder de Creative Commons Zero licentie (CC0). De foto’s mogen commercieel gebruikt worden en er hoeft geen bronvermelding te worden opgenomen.

Gratisopgraphy

Fotograaf Ryan McGuire deelt op Gratisography zijn fotocollectie. De high-resolution foto’s hebben een artistieke insteek en zijn vrijgesteld van copyrights.

Samuel Zeller

Samuel Zeller is een fotograaf die foto’s van steden beschikbaar stelt. Op de website zijn fotocollecties te vinden van Londen, Berlijn, Geneve, Cern, Zurich, Portugal en Zwitserland (natuur). De foto’s mogen zowel voor persoonlijke als zakelijke doeleinden gebruikt worden. Gebruikte foto’s dienen voorzien te zijn van een bronvermelding.

Iwaria

Op Iwaria kan je foto’s vinden die over het continent Afrika gaan. Het is niet bekend hoeveel foto’s de website heeft. De zoekfunctie werkt beperkt. De foto’s kunnen voor alle doeleinden gebruikt worden en hoeven niet voorzien te worden van bronvermelding.

Foodshot

Foodshot is een stockfoto website met foto’s over voedsel. De website bevat professionele foto’s. Nadeel is dat de foto’s slecht doorzoekbaar zijn. Het is ook niet duidelijk hoeveel foto’s er op de website zijn. De foto’s zijn volledig vrij te gebruiken.

Nomad Pictures

Nomad Pictures is een website met enkele duizenden gratis professionele stockfoto’s. De foto’s worden beschikbaar gesteld onder de Creative Commons Zero licentie, hetgeen betekent dat ze overal voor gebruikt mogen worden en dat er geen bronvermelding nodig is.

My Stock Photos

My Stock Photos is een verzameling van stockfoto’s die zonder bronvermelding en voor alle doeleinden gebruikt kunnen worden. De foto’s zijn slecht doorzoekbaar.

Minimography

Minimography bevat een selectie van gratis minimalistische stockfoto’s.

stokpic

Stokpic bevat enkele honderden gratis professionele stockfoto’s. De foto’s bevatten de CC0 licentie, hetgeen betekent dat ze commercieel gebruikt kunnen worden en dat er geen bronvermelding hoeft te worden opgenomen. De foto’s zijn onderverdeeld in categorieën.

Negative Space

Negative Space bevat enkele honderden professionele stockfoto’s. De stockfoto’s zijn doorzoekbaar via categorieën en kleur. De stockfoto’s van Negative Space worden uitgegeven onder de Creative Commons Zero licentie. Dit betekent dat er bij gebruik van de foto geen bronvermelding hoef te worden opgenomen.

LargePhotos.net

LargePhotos.net is een kleine stockfoto website. De website bevat maximaal enkele honderden foto’s, die onderverdeeld zijn in categorieën, LargePhoto’s.net maakt gebruik van de Creative Commons Zero licentie, hetgeen betekent dat de foto’s vrij gebruikt kunnen worden en dat er geen bronvermelding hoeft te worden gemaakt bij gebruik van de foto’s.

Deel dit artikel

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang speciale aanbiedingen en blijf op de hoogte van nieuwe tools

Wil jij zelf aan de slag met je Business?

Start vandaag nog

Doe het zelf Marketing
Doe het zelf Marketing

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de beste deals.