DOE HET ZELF Marketing

Shopify

Inhoudsopgave

Shopify is ’s werelds grootste aanbieder van webshop software en in 2004 opgericht. De oprichters hadden een snowboard winkel en waren ontevreden over de mogelijkheden om producten online te verkopen. Ze besloten zelf een eigen webshop te bouwen. En dat is gelukt! Sinds de toevoeging van iDeal betalingen in 2019 is de populariteit in Nederland ook flink toegenomen.

Voor wie geschikt

Wat Shopify zo interessant maakt is dat het eigenlijk voor iedereen geschikt is. Van startende online webshop tot gevestigde winkelier tot omnichannel retailer. Voor iedereen is er een pakker beschikbaar, waardoor je als ondernemer ook makkelijk kunt doorgroeien met Shopify.

Kosten

Een abonnement bij Shopify heb je al vanaf € 21 per maand als je jaarlijks betaald. Met dit abonnement kan je zoveel producten toevoegen als je wilt. Het enige nadeel is het aantal accounts dat je mag hebben. Dit is gelimiteerd tot 2 personen. Om meer personen toe te voegen heb je een duurder abonnement nodig. Het fijne van het basisabonnement is dat je direct toegang hebt tot alle belangrijke functionaliteiten. Door de waarde die je hiermee krijgt is Shopify de ideale webshop software om mee te starten en de ideale software om met je mee te groeien. Dankzij Shopify Plus zijn de mogelijkheden voor de groei van jouw winkel eindeloos.

Betaalmethodes

Via Shopify Payments is het mogelijk om alle belangrijke betaalmethodes toe te voegen aan je online winkel. Over het algemeen zijn de tarieven bij de verschillende betaalproviders redelijk vergelijkbaar met elkaar. De tarieven van Shopify worden goedkoper naarmate je een duurder abonnement afneemt. Dit is alleen bij het iDEAL-tarief niet het geval. Per transactie blijf je € 0,29 betalen, ongeacht je abonnement.

Integraties

Als je een andere betaalprovider wilt gebruiken, zoals Mollie, dan is dit via verschillende integraties mogelijk. Shopify rekent hiervoor wel extra kosten. Hoeveel kosten dit zijn hangt af van het abonnement dat je hebt. Op den duur is het fijn om deze optie te hebben. Als je voldoende schaal hebt bereikt, kan dit namelijk waanzinnig schelen in de kosten.

Een groot voordeel van Shopify is de directe integratie die er is met Facebook Shops. Hiermee is het mogelijk om vanuit één centrale voorraad producten te verkopen op zowel Facebook als Instagram. Klanten rekenen vervolgens af via je webshop. Een vergelijkbare integratie is er ook met Google Merchant Center. Via de integratie kan je eenvoudig producten verkopen op Google.

Voor de fysieke verkoop van je producten biedt Shopify verschillende opties. Je kan kiezen voor het Shopify POS of om je bestaande kassasysteem te integreren met Shopify. Je kan het bestaande kassasysteem integreren via Shopify’s API of door de app van je kassasysteem te installeren indien deze beschikbaar is in de app store. Het gebruik van Shopify POS Lite is in de basis gratis. Het is namelijk standaard inbegrepen bij elk abonnement. Als fysieke winkel heb je hieraan waarschijnlijk niet voldoende, gezien je jouw klanten graag de optie wilt geven om bestellingen op te halen in de winkel. Om dit te kunnen aanbieden heb je Shopify POS Pro nodig. Dit abonnement kost $ 89 dollar per maand. Hardware voor het POS-systeem kan je kopen in de Hardware Store van Shopify. Met de WisePad kaartlezer accepteer je contactloos of via chip pinbetalingen.

Met de app store zijn er duizenden integraties mogelijk. Denk aan apps voor het managen van cookies tot aan apps voor het managen van product reviews. Bijna alle grote partijen hebben wel een integratie beschikbaar.

Design

Voor het design van jouw webwinkel kan je een gratis thema gebruiken, een thema kopen of er één op maat laten maken door een Shopify partner. Het is aanbevolen om te beginnen met een gratis of gekocht thema uit de Shopify Themes store. Zelf zijn we erg gecharmeerd van het Prestige en het Impulse thema. Beide zijn verkrijgbaar voor slechts $ 320. Het thema kan je vervolgens aanpassen naar jouw eigen stijl. Je kan ook een thema kopen op marktplaatsen als Envato. Omdat de kwaliteit niet gegarandeerd wordt door Shopify is het belangrijk hier erg goed op te letten.

Beheer

De webshop software van Shopify is erg gebruiksvriendelijk. Niet alleen voor het managen van je shop, maar ook om de shop op te zetten en in te richten.

Verzenden en retourneren

Een belangrijk aspect van een online winkel is het verzend- en retourproces. Voor onze klanten maken we gebruik van de integratie met Sendcloud. Het mooie van Sendcloud is dat je verschillende vervoerders met elkaar kan combineren en klanten eenvoudig een retourzending kan laten aanmaken indien nodig. Naast Sendcloud kan je via de app store eenvoudig vergelijkbare apps installeren op dit gebied. Ook externe fulfilment is mogelijk met een Shopify winkel. Hoewel we zelf geen ervaring hiermee hebben, weten we dat QLS Fulfilment en Make or Buy hiervoor integraties aanbieden.

Technische prestaties

De technische prestaties van je Shopify winkel hangen sterk samen met het thema dat je kiest of laat bouwen. In de basis zijn de prestaties van Shopify winkels op het gebied van snelheid erg goed. Dit komt omdat Shopify de content van je webshop aanbiedt aan bezoekers via een zogeheten Content Delivery Network (CDN). Dit netwerk zorgt ervoor dat bezoekers snel en zonder vertraging content kunnen binnenhalen.

Inbegrepen bij het abonnement is ook een SSL-certificaat. Hoewel de meeste thema’s mobielvriendelijk en goed te crawlen zijn, zijn ze niet altijd geoptimaliseerd op snelheid. Om te starten is dit niet heel erg, zolang je op basis van content maar kan winnen van je concurrenten. Als je in een erg competitieve markt zit, dan is op lange termijn een op maat gemaakt thema aanbevolen.

Voor- en nadelen Shopify

+ Voor iedereen geschikt
+ Beste prijs-kwaliteitverhouding
+ Veel integraties door app store
+ Verkopen op Facebook, Instagram en Google
+ Maatwerk mogelijk
+ Gebruiksvriendelijk
– Extra fee voor externe betaalprovider

Video

 

Deel dit artikel

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang speciale aanbiedingen en blijf op de hoogte van nieuwe tools

Wil jij zelf aan de slag met je Business?

Start vandaag nog

Doe het zelf Marketing
Doe het zelf Marketing

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de beste deals.