DOE HET ZELF Marketing

WooCommerce

Inhoudsopgave

WooCommerce is een e-commerce plugin voor ’s werelds populairste open-source CMS WordPress. WooCommerce is onderdeel van Automattic, het bedrijf achter WordPress. Inmiddels is WooCommerce uitgegroeid tot de meeste gebruikte webshop software wereldwijd. 

WooCommerce is in 2011 op de markt verschenen door het Zuid-Afrikaanse bedrijf WooThemes. Er waren destijds al meerdere e-commerce plugins voor WordPress beschikbaar, maar de kwaliteit liet nog te wensen over. WooThemes heeft met WooCommerce deze lancune ingevuld. Inmiddels is WooThemes overgenomen door Automattic, het bedrijf achter WordPress. WooThemes als merknaam is vervangen door WooCommerce.

Kenmerken

  • WooCommerce is een WordPress plugin. WooCommerce gebruik je altijd in combinatie met open-source CMS WordPress.
  • WooCommerce is open-source, dus volledig gratis te gebruiken
  • Wereldwijde actieve community die bijdraagt aan de ontwikkeling van WooCommerce en WooCommerce extensies en WooCommerce themes

Prijzen

WooCommerce is open-source en gratis te downloaden. WooCommerce biedt betaalde themes en extensions aan. Ook derde partijen bieden gratis en betaalde themes en extensions aan.

Ervaring

Voordelen

  • Gebruiksvriendelijkheid; ben je gewend bent met WordPress te werken? Dan is het zeker niet complex om met WooCommerce te werken.
  • Design; er zijn voor WooCommerce bijzonder veel professionele WordPress themes beschikbaar.
  • Grote community; er zijn veel WooCommerce extensies (functionaliteiten) en WooCommerce themes (design) beschikbaar.
  • Integraties; vanwege de grote community zijn er veel integraties beschikbaar (gratis en betaald) met derde producten. Denk aan betalingsproviders, boekhouding, et cetera.

Nadelen

  • Hosting; in theorie heb je voldoende aan een eenvoudig shared-hosting pakket. In de praktijk blijkt WooCommerce echter een zware wissel op je website te trekken.
  • Onderhoud; WooCommerce vraagt om onderhoud. De plugin en extensies moeten geüpdate worden. In het verleden heb ik meegemaakt dat na een WooCommerce update er conflicten met het WordPress theme optraden. De combinatie WordPress, WooCommerce, WordPress theme, WordPress plugin en WooCommerce extensies maakt dat er aandacht voor updates en technisch onderhoud nodig is.
  • Complexe integraties; voor WooCommerce komen steeds meer integraties beschikbaar met derde producten. Heb je een professionele webshop en koppelingen nodig met boekhouding, fullfillment, ERP-software? Dan adviseer ik om eerst onderzoek te doen naar bijvoorbeeld Lightspeed (voorheen het Nederlandse SEOshop).
  • Maatwerk; De e-commerce functionaliteiten van WooCommerce zijn lastig aan te passen. Dus bij veel maatwerk adviseer ik om eerst goed te kijken hoe makkelijk of moeilijk dat met WooCommerce is uit te voeren.

Advies

Bezint eer ge begint. WooCommerce is makkelijk, maar kan ook tegenvallen. Voor complexe webshops adviseer ik liever Lightspeed of Magento. Hele simpele webshops adviseer ik mijnwebwinkel of MyShop.

Video

Deel dit artikel

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang speciale aanbiedingen en blijf op de hoogte van nieuwe tools

Wil jij zelf aan de slag met je Business?

Start vandaag nog

Doe het zelf Marketing
Doe het zelf Marketing

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de beste deals.